9.10.2009

Aikuisopiskelijaviikko opistossa
Ulla Laamanen nimettiin vuoden aikuisopis- kelijaksi

Maahanmuuttajalinjan opiskelijat ilahduttivat yleisöä reippaalla musiikkiesityksellä.JUHLA JA VUODEN AIKUISOPISKELIJAN NIMEÄMINEN

Jaakkiman kristillisessä opistossa aikuisopiskelijaviikon viettoon liittyi yhteinen juhla. Eri aikuisopiskelijalinjat olivat valmistaneet omat ohjelmanumeronsa ja juhla huipentui vuoden aikuisopiskelijan nimeämiseen.
Juhlan avauksessa koulutussuunnittelija Eija Simola palautti mieliin, miten kansainvälistä aikuisopiskelijaviikkoa on vietetty Suomessa vuodesta 1998 lähtien. Unescon aloitteesta nimettyä aikuisopiskelijaviikkoa vietetään yli 50 maassa. Jaakkiman opistossa viikon viettoon liittyi nyt kolmannen kerran erityinen opiskelijoiden järjestämä juhla. Tämän vuoden aikuisopiskelijaviikon teema on luovuus ja innovatiivisuus. Opiskelijoiden ohjelmanumeroissa oli tätä luovuutta ja innovatiivisuutta kiitettävästi. Lasten ja nuorten erityisohjaajatutkintoa suorittavat olivat valmistaneen DVD- esityksen, jossa kuvattiin humoristisesti, miten opiskelijan motivaatio ja keskittyminen tehtävään voi olla joskus kadoksissa. Muiden ryhmien ohjelmissa oli omintakeisia sketsejä ja musiikkiesityksiä, joihin mukaan pääsi juhlayleisökin.
Opiston opiskelijoista 62 % on aikuisopiskelijoita. Heistä suurin osa opiskelee kursseja ns. monimuoto-opintoina. Merkittävää on myös se, että opintosuunnitelmat on henkilökohtaistettu. Kunkin opiskelijan aikaisempi osaaminen on otettu mahdollisimman hyvin huomioon. On löydetty oma polku, jota pitkin opinnoissa edetään. Tämä sopii aikuisopiskelijoiden elämäntilanteeseen.
Eija Simola totesi myös, että tämä luovuus ja innovatiivisuus tulee esiin arkisissa kohtaamistilanteissakin. Opiskelijat oppivat toisiltaan ja myös opettajat ovat monesti saamapuolella aikuisten kanssa työskennellessään. Opiskelija tarvitsee luovuutta myös työn ja perheen yhteensovittamisessa opiskeluun.
Opiston eri aikuisopiskelijalinjat olivat valinneet omien linjojensa vuoden aikuisopiskelijan. Kotityöpalvelun linjalta valituksi tuli Ulla Laamanen, Lasten ja nuorten erityisohjaajalinjalta Leila Tikka, Koulunkäyntiavustajaksi opiskelevista Senja Muukkonen, Maahanmuuttajalinjalta Helmut Kerb, Koulunkäyntiavustajan erityisammattitutkintoa suorittavista Maiju Muona ja Lapsi- ja perhetyön tutkintoa suorittavista aikuisopiskelijoista Paula Lötjönen. Edellisistä koko opiston vuoden aikuisopiskelijaksi kukitettiin Parikkalan Melkoniemestä kotoisin oleva Ulla Laamanen.
30 vuotta yrittäjänä – nyt aikuisopiskelijana
Opiston vuoden aikuisopiskelijaksi valittu kotityöpalvelun ammattitutkinto suorittava Ulla Laamanen kertoo, että hän on toiminut taksiyrittäjänä 30 vuotta. Ullan omat kolme lasta ovat jo aikuisia ovat muuttaneet pois kotoa. Jo 15 vuoden ajan Ullan työhön taksiyrittäjänä ovat liittyneet erilaiset kotityöpalvelun tehtävät. Näistä hänellä on sopimus Parikkalan kunnan kanssa. Kuultuaan alan ammattitutkinnosta, heräsi hänellä kiinnostus opiskeluun. Ulla kertoo, että edellisestä opiskelusta koulussa oli kulunut 40 vuotta ja hän epäili kovasti, vieläkö opiskelu onnistuisi? Myönteinen yllätys oli se, että opiskelumenetelmät ovat muuttuneet aikuisten opiskelua tukevaksi ja ryhmä on tärkeä opiskelumotivaatiolle. Elämä maalaiskylässä on vähitellen hiljentynyt. Ulla uskoo, että hänellä kuitenkin niin taksissa kuin kotityöpalvelussa riittää työtä loppu elämänuralle. Opiskelu on avannut uusia näkökulmia omaan tuttuun työhön, tuumi Ulla.