7.10.2011

Monikulttuurisuutta opiskelemassa

Lastenohjaajatutkinnon suorittavilla on mahdollisuus opiskella monikulttuurisuuden sisältöjä ja käytäntöjä opettajiensa Leena Haakanan ja Laura Frondeliuksen ideoimassa projektissa, jossa lastenohjaaja- ja maahanmuuttajaopiskelijat kohtaavat ja tutustuvat toisiinsa yhteisen tekemisen äärellä.

Hanke osoittaa, kuinka pieni voi olla suurta; se että vietämme hetken yhdessä silloin tällöin osoittaa kuinka me ihmiset olemme samanlaisia ympäri maailmaa. Leikit ja keskustelutuokiot, jotka lastenohjaajaopiskelijat suunnittelevat kuhunkin kertaan etukäteen, murtavat jäätä tutustumiselle ja kontakteille myös opiskelun ulkopuolella. Maahanmuuttajaopiskelijoille projekti on ollut yksi tilaisuus lisää päästä nopeasti suomenkieleen mukaan, ja sitä kautta oppia uutta kulttuuristamme.Tapaamisten teemoja ovat olleet mm. itsestä ja omasta elämänpiiristä kertominen, ihmisten välinen kanssakäyminen Suomessa ja kotimaassa, sekä juhliin ja uskontoihin liittyvät kysymykset. Marraskuun lopulla hanke laajenee koskettamaan myös maahanmuuttajien perheitä, jotka kutsutaan opistolle viettämään yhteistä perhepäivää.
Leenan ja Lauran näkökulmasta projekti on ollut onnistunut; se on auttanut lastenohjaajaopiskelijoita oivaltamaan, kuinka puhua äidinkieltä riittävän selkeästi – ja se on hälventänyt jännitystä toista kohtaan. Projektin taustalla oli tarve aitoon kanssakäymiseen – yhdessä laulettu ”Jumalan kämmenellä” lisää sitä monin verroin.

Ei kommentteja: