27.1.2010

VANHA VUOSI JÄÄ MUISTOIHIN!


23.12.2009

Joulun alla muistelin mennyttä vuotta. Ylimmäinen ajatus oli: kuinka onnellinen ihminen olen! Onnellisuuden tunne ei ole jättänyt minua siitä lähtien, kun tulin töihin Jaakkimaan kristilliseen opistoon. Luovuus on tämän oppilaitoksen ohjenuora, ja minäkin ensimmäisen kerran ollessani Suomessa olen saanut mahdollisuuden levittää siipeni. Uskallan tehdä asioita omalla tavalla, koska tunnen työtovereitteni arvostavan työtäni.
Kaikkein eniten voimaa saan omasta maahanmuuttajaryhmästä. Aloitimme yhdessä elokuussa ja nyt on jo suomen kielen peruskurssi ja jatkokurssi takana. Ryhmässä oli 16 opiskelijaa eri maista. Tavoitteena on ollut, että Suomesta tulisi maahanmuuttajille uusi kotimaa, jossa jokainen löytää oman paikkansa sekä väylän työelämään tai opiskeluun. Maahanmuuttajien on opittava maan tavoille säilyttäen omat juurensa, kulttuurinsa sekä äidinkielensä.
Suomen kielen opiskelu tapahtuu puhumisen kautta. Käsittelemme erilaisia aiheita lukemalla tekstejä ja tekemällä omia dialogeja. Kehotan opiskelijoita kuuntelemaan miten kotiväki puhuu näistä asioista. Oppitunneilla syntyy todellinen vuorovaikutus, kun opiskelijat jakavat tietoja ja tunteita keskenään.
Aikuisoppijoille kaikkein paras tapa oppia on ryhmätyö, sillä heillä on tietoja ja taitoja ennustaan. Mamu-ryhmässä ryhmätyö sujuu erinomaisesti, koska kaikki ovat aktiivisia ja luovia. Ryhmätyönä on tehty vaatemallistoja syksyllä ja joulujulisteita talvella; tutustuttiin ammattialoihin, suomalaisen koulutusjärjestelmään sekä Suomen itsenäisyyspäivän ja joulun viettoon.
Suomalaiseen kulttuuriin, suomalaiseen työ- ja opiskelutapoihin tutustuminen ovat erittäin tärkeitä kotoutumisprosessissa. Sen tähden jatkokurssin pääteemana oli Kotiovesta ulos! Mamu-ryhmä kävi tutustumassa Etelä-Karjalan ammattiopistoon, Ruokolahden S-markettiin, Imatran kaupungin kirjastoon, museoon, taidemuseoon. Tietysti Ruokolahden nähtävyydet vetivät puoleensa. Vavahduttava elämys maahanmuuttajille oli Täällä Pohjantähden alla elokuva. Tämä oli kaikille ryhmäläisille ensimmäinen visuaalinen kosketus Suomen itsenäisyyden alkuaikoihin.
Ryhmän oma kulttuurielämä on hyvin rikas: meillä on lahjakkaita muusikkoja, laulajia, tanssijoita, näyttelijöitä. Me laulamme, kirjoittamme ja esittelemme näytelmiä, osallistumme kaikkiin opistoon juhliin mielellämme.
Perus- ja jatkokurssin huipennus oli mamu-ryhmän pikkujoulu. Yhdessä suunniteltiin juhlaohjelman ja ruokatarjoilun, harjoiteltiin, tehtiin koristeita ja nautittiin yhdessäolostamme. Pikkujoulussa jokainen sai esittää Joulupukille laulun tai runon äidinkielellä tai suomeksi. Laulettiin, tanssittiin, leikittiin ja naurettiin paljon.
Tämän erinomaisen syyslukukauden jälkeen nautitaan joululomasta ja tavataan taas kotoutumiskurssilla tammikuussa!

Maahanmuuttajakoulutuksesta vastaava opettaja Antonina Bolgova

Ei kommentteja: