18.12.2012

AINOLIINAN MATKAKERTOMUS

Terveiset Espanjasta !

Olin 10.9-19.10.2012 Espanjassa, Fuengirolassa suorittamassa Monikulttuurisessa työympäristössä toimimisen – tutkinnonosan työssäoppimista.  Työskentelin Aurinkorannikon suomalaisella seurakunnalla, Pacosin Tupa- nimisessä paikassa, missä toimi päiväkerho ja perhekerho. Päiväkerho oli maanantaista torstaisin ja perjantaisin oli perhekerho.  Päiväkerho erosi aika paljon suomen päiväkerhoista. Kerho kesti kerrallaan aina viisi tuntia, ja lasten ikäjakauma oli kolmesta kuuteen vuoteen. Ja kerho siis oli neljä kertaa viikossa, ja samat lapset kävivät lähes päivittäin. Lasten vaihtuvuus saattoi olla suurtakin ajoittain. Riippuen ihan, että kuinka pitkiä aikoja perheet viettivät Espanjassa. Kerhon sisällöstä kyllä löytyi samat asiat kuin suomenkin kerhoista, laulua, leikkejä, hartaushetkiä, välipala ja kädentaitoja, mutta toiminta ei ollut vain niin tarkoin määrättyä, vaan vapaalle leikille oli paljon aikaa. Espanjassa ei ole ollenkaan päivähoitoa suomalaisille lapsille, joten päiväkerho siellä ajaa sen asian. Perhekerho on siellä tosi tärkeä kohtaamispaikka suomalaisten perheiden kesken. Vanhemmat saavat vaihdella kuulumisia ja lapset saavat leikkiä. Perhekerhon lopuksi oli aina yhteinen laulu/leikkihetki. Perjantai oli siellä muutenkin viikon kohokohta, koska joka perjantai ilmestyi aina uusi suomalaisille suunnattu Fuengirola-lehti. Perhekerhosta jokainen sai uuden lehden mukaansa.

Kerhojen lisäksi kävin myös kerran viikossa hoitamassa ihania 1-vuotiaita espanjalais-suomalaisia kaksosia, sekä kaksi kertaa viikossa hain koulusta espanjalais-suomalaisia 4 – ja 7- vuotiaita veljeksiä. Poikien kanssa olimme aina koulun lähellä olevassa leikkipuistossa  sen aikaa, että heidän äiti ehti töistä. Espanjassa on todella tiukat turvallisuussäännöt, joten minäkin jouduin passin kanssa hakemaan pojat koulusta.  Meidän kotikadulla oli myös koulu, ja sielläkin oli joka aamu ja iltapäivä poliisit ohjaamassa liikennettä koulun edustalla, mikä oli kyllä todella hyvä asia, koska katu oli niihin aikoihin aivan täynnä jos lapsia vietiin tai haettiin koulusta. Espanjassa lapset aina viedään ja haetaan koulusta, siihen asti että he ovat 15 vuotiaita.
Olin matkassa Lapuan Kristillisessä opistossa opiskelevan Minnan kanssa, olimme yhdessä vuokranneet kaksion suomalaiselta naiselta. Asunto sijaitsi ihan työpaikkojemme läheisyydessä Los Pacosin kaupunginosassa. Los Pacosista oli n. 20 minuutin kävelymatka Los Bolichesiin, josta löytyi ranta ja shoppailupaikat ja ravintolat. Fuengirolan keskustaan oli vähän pidempi matka, mutta kyllä senkin matkan käveli helposti. Sieltä löytyi sitten enemmän kauppoja. 

Näkymää meidän etuovelta


Vapaa- aikaa vietettiin usein rannalla ja shoppailemassa. Matkusteltiin myös aika paljon Fuengirolan lähikaupungeissa. Käytiin Mijaksen kylässä, Benalmádenassa, Torremolinoksessa ja Málagassa. Los Bolichesta kulki renfe-juna jolla pääsi edullisesti matkustamaan. Málagaan asti pääsi matkustamaan alle 3 eurolla. Pidempi reissu tehtiin Gibraltarille, matkatoimiston kautta. Se oli aivan mahtava kokemus, päästiin katsomaan apinoita ja tippukiviluolat, ja sai seistä samanaikaisesti sekä Atlantin, että Välimeren rannalla 

Mijaksen kylästä, näkymät Fuengirolaan asti!

Gibraltarilta, vasemalla Välimeri ja oikealla Atlantti!

Tollasen söpöläisen ois kyllä voinu pistää taskuun ja tuoda kotiin

Benalmadenan rantaraitteja

Kuusi viikkoa reissussa meni kyllä aivan liian nopeasti, olisin voinut jäädä sinne paljon pidemmäksikin aikaa. Reissusta sai niin paljon mahtavia kokemuksia, sai monen monta uutta ihanaa ystävää, näki sellaisia paikkoja ja asioita mitä ei osannut edes kuvitella! 
Lokakuussa päästiin mukaan Fuengirolan Feria-viikolle, Feria on vuosittainen kansanjuhla Espanjassa, jolloin kaupungissa oli upea tivoli ja paljon kaikenlaista toimintaa.
Torremolinoksessa käytiin kalajalkakylvyssä, se oli jännä kokemus! 

Käytiin delffiiniristeilyllä Fuengirolan edustalla, bongattiin kaksi delffiiniä!

Suosittelen jokaiselle tätä kokemusta, jos yhtään löytyy intoa ja mielenkiintoa lähteä työssäoppimaan ulkomaille, niin kannattaa ehdottomasti hakea. Tällaiseen mahdollisuuteen kannattaa ehdottomasti tarttua!  Kielitaidon puuttumista ei kannata ainakaan jännittää, itse en juurikaan espanjaa osannut, mutta ei se haitannut ollenkaan, englannilla pärjäsin ja Fuengirolassa pärjää melkein pelkällä suomella muutenkin ;)  Kämppikseni oli täysin Espanjalaisessa paikassa töissä vailla kielitaitoa, ja hänkin selvisi siitä todella hienosti, ja hän oppi sinä aikana puhumaan Espanjaa todella hyvin!  Joten, hakemuksia vaan täyttämään J Itse olin enemmän kun tyytyväinen siihen, että lähdin, vaikka tottakai se jännitti aluksi. Kaikki meni kuitenkin todella hyvin, ennen lähtöä sai hirveästi varoituksia, mutta itse pystyin ainakin pyörtämään jokaisen niistä, koska mitään ei sattunut, mutta tottakai varovainen pitää aina olla!  
Monta kokemusta rikkaampana jatkan nyt taivaltani, ja toivottavasti reissusta saadut opit ja kokemukset seuraavat mukana läpi elämän! 
Adios!
Terveisin Ainoliina LAT10

Ei kommentteja: